Kraftpremiär med Grindvik

kraft-20070901

Kraft slår upp bakdörrarna på Storan ikväll, och än en gång kan jag inte låta bli att ge en eloge för alla bra bokningar på sista tiden här i Götlaborget. Ikväll får vi hufvudstadsbesök i form av en Pär Grindvik, vars musik är ännu ett bra exempel på senaste årens omstöpta torktumlartechnoproducenter som gått över från att försöka trotsa naturlagarna genom att pressa in maximalt antal ljud i en kompressor, till att vädra lite och släppa in lite frisk luft mellan beatsen. Andra bra exempel på detta fenomen är Beyer, Oxia, Mull, Len Faki..

Jag hävdar fortfarande resolut att detta fenomen (och egentligen hela minimalvågen) är resultatet av övergången från den gamla skolan, med brummiga syntar, distpedaler och rörkompressorer, till dagens digitala och datorbaserade produktion, där brus inte längre blir en mysig ljudtextur utan något man helst klipper bort.

Hursomhelst, jag älskar den loopiga och maskinella känslan i (stockholms-)techno, och i mina öron är den här utvecklingen ett stort steg framåt. Nu går det att lyssna på bra låtar, utan att behöva fundera på om man lyssnar på resultatet av en hörselskadad producent, som faktiskt planerat att musiken man lyssnar på ska ha ett dynamiskt omfång som sträcker sig hela den långa vägen mellan -0.05 och 0 dB. Heja!

http://myspace.com/grindvik
http://myspace.com/dimitriosk


About this entry